Llobet Tur, Lluís

(Eivissa, 4 d’octubre de 1934 – Eivissa, 6 de setembre de 2019) Fill d’Alejandro Llobet Ferrer i de Guadalupe Tur de Montis. Arrelat des de la seva joventut amb el barri emmurallat de la ciutat, Dalt Vila, identificat completament amb el seu conjunt històric, dedicant esforços a aconseguir que es valorés i es conegués més aquesta part de la ciutat d’Eivissa. El 1980 va fundar i presidir l’Associació de Veïns de Dalt Vila i va sol·licitar la declaració com a Patrimoni de la Humanitat per a Dalt Vila, distinció concedida el 4 de desembre de 1999, no només per al recinte emmurallat, sinó també per a les praderies de posidònia oceànica, la necròpoli de Puig des Molins i el jaciment fenici de sa Caleta.

Va finançar, personalment en alguns casos i en altres ocasions juntament amb diferents institucions públiques, la restauració del patrimoni històric i artístic de Dalt Vila.

Tots els seus llibres estan relacionats amb Eivissa i les seves gents. En ells ens endinsem a la ciutat emmurallada, a la vida d’alguns dels seus personatges il·lustres i coneixem els costums de les seves gents. Relats que conviden a descobrir un tros de la història de la nostra benvolguda Eivissa.

Pel que fa l’història de la pintura a l’Eivissa del segle XX, va ser un gran patrocinador de l’obra i el record del seu oncle, el pintor Marià Tur de Montis, al que li va dedicar un llibre autoeditat per ell l’any 2002 – Mariano Tur De Montis, Un Pintor de Ibiza – en castellà i anglés.  L’any 2012 li organitzà una gran retrospectiva – probablement l’exposició més important organitzada mai per aquest pintor – a la Sala Sa Nostra d’Eivissa, comissariada per ell i per Rafael Gil.