Cabot Llompart, Joan

(Palma 1915 – Palma, 1988) Joan Cabot i Llompart va ser periodista. Després de publicar alguns articles al diari La Última Hora el 1933, va fer pràctiques de periodisme a El Día, on va passar a ser col·laborador fix. Aficionat a la literatura, el 1935 va fundar, amb Julio Sanmartín Perea, el grup literari Azul, filial de l’Ateneu de Palma dirigit als joves, i va escriure una obra en la qual tracta d’acostar la figura de Jovellanos al gran públic: Jovellanos, confinado en Mallorca (Palma, Fernando Soler, 1936).

Militar, l’agost del 1940 es va traslladar a Girona, on va col·laborar amb el diari local Los Sitios, i amb altres diaris espanyols com ara ABCSolidaridad NacionalGaceta Literaria i Blanco y Negro, i va ser comentarista d’art i llibres a Radio España de Girona. També va viure a Barcelona i a Madrid, on es va interessar per la pintura espanyola, especialment per la figura de Francisco de Goya. Més endavant va publicar Itinerario del arte en Gerona (1949-1950) (s. n., 1950), on va mostrar la seva prevenció cap a les avantguardes i l’art més renovador. Va realitzar un viatge per diferents regions espanyoles, escrivint articles descriptius sobre paisatges i obres d’art. El 1957 va marxar a París, on va residir una temporada. El 1959 va tornar a Palma, on va col·laborar com a comentarista d’art al diari Baleares, la revista Cort i la Revista Balear, i es va editar Palacios y casas señoriales de Mallorca (Palma, Cort, 1965). El 1971 va ser nomenat acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Una vegada retirat del cos d’oficines militars (1975), va preparar la seva aportació més interessant: Ibiza y sus pintores. Ensayo de historia y crítica (edició d’autor, 1979), un recull dels artistes que van residir a les Pitiüses i d’aquells que les van visitar i les van reflectir al llarg dels tres primers quarts del segle XX

 

Bibliografia

Josep Clarà, «Sobre la crítica d’art a la Girona franquista» (Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, Girona, núm. 40, 1999, p. 381-382).

EEiF  Cabot i Llompart, Joan

CABOT LLOMPART, JUAN. Ibiza y sus pintores. España. (Palma) 1979. ISBN 300-0859-5