Riera Serra, Francesc

(Eivissa 1924-2001), format a l´Escola d´Arts i Oficis d´Eivissa, l’any 1944 es traslladà a Barcelona per ingressar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi per continuar els estudis de pintura i tot seguit s’integrà en el grup Betepocs, un dels primers grups artístics que sorgeixen els anys de la postguerra a Catalunya, contemporani a altres agrupacions artístiques com Dau al Set, però a diferència d’aquest, no tenien una ideologia definida ni van publicar cap manifest. Més endavant el grup va ser anomenat Lucerna. 

El nom del grup ve, de que influïts pel dadaisme els seus fundadors en una de les seves tertúlies habituals en el Cafè de la Rambla, l’Or del Rin o la Taverna Carolines van triar una lletra a l’atzar. Va sortir BTOX que amb el temps i la pronunciació va acabar sent Betepocs (1)

Fou un dels pintors més celebrats de l’exposició que el setembre de 1949 organitzaren a Ebusus per mostrar la producció pictòrica del campament establert a Santa Eulària des Riu.

Riera Serra completà estudis a París i Itàlia. En els anys seixanta viatjà també a Grècia i Turquia. També va realitzar el vestuari per a obres de ballet que es representaren al Liceu de Barcelona. Fou un bon pintor que destacava per les seues obres a l´oli d´imatges femenines, idíl·liques, pròpies d´un món poètic molt idealitzat que volia reflectir de la seua Eivissa natal. L’any 1976 realitzà l’última exposició a Eivissa, a la sala de la Caixa de Pensions.

(1) Format per -aprox – Llorenç Alier, Oriol Balmes, Rafael Bataller, Ramon Bech, Tomàs Bel, Emili Colom, Joaquim Datsira, Jaume Escala, Albert Ferrer, Josep Maria Garrut, Josep Llenas, Josep Lloveras, Cándido Mateo Moral, Joan Montcada, Llucià Navarro, Manuel Ortega, Josep Maria Puig López, Joan Rebled, Francesc Riera i Serra, Rafael Rosés, Jesús Ruíz Manent, Ricard Sala i Albert Sangrà.

Referències:

EEiF Riera Serra, Francesc

El Grup Pictòric Lucerna a Eivissa. El grup d´artistes havia nascut el 1944 i no mostrava cap predilecció per una estètica determinada. Felip Cirer Costa | Ibiza 12.10.2014 | 05:30. Diario de Ibiza

Schroeder, Riera Serra i Bataller. Els tres artistes formaven part del grup català que va dur a terme un campament pictòric a Santa Eulària al 1949. Felip Cirer Costa | Ibiza. 26.10.2014 | 05:30. Diario de Ibiza

Els Betepocs: la cultura que passa. BERNAT PUIGDOLLERS  Historiador i crític d’Art. Bloc https://bernatpuigdollers.wordpress.com Consultat per darrera vegada 10.06.2019

Betepocs: reencontrar una generación de artistas de posguerra.. – Barcelona.

Bibliografia:

CABOT LLOMPART, J.Ibiza y sus pintores. Pàg. 35, 71, 72.

Enllaços externs:

Fonts:

Galeria: