Sacharoff, Olga.
(Tbilisi 1881- Barcelona 1967) Segons l’historiadora de l’art Elina Norandi: “va estudiar Belles Arts, i ben aviat es va traslladar a París, al barri de Montparnasse, on va exposar la seva obra als principals salons d’avantguarda. Casada amb el pintor i fotògraf Otho Lloyd, va establir lligams amb els cercles artístics del París de primers de segle”
Finalitzada la primera guerra mundial va repartir les seves vacances amb estades a Mallorca i Eivissa.
“Amb motiu de les dues guerres mundials, va fer estades a Tossa de Mar, des d’on va promoure aquesta destinació com a lloc de trobada de molts artistes d’avantguarda. S’instal·la definitivament a Barcelona l’any 1940 – al barri del Putxet -, on continua la seva trajectòria artística i participa de manera activa en la vida cultural de la ciutat.
Artísticament, va utilitzar tota mena de tècniques, (oli, aquarel·la, pastel, collage o aiguafort), i diversos gèneres i temàtiques com bodegons, paisatges, quadres de flors, escenes quotidianes i retrats. També va il·lustrar obres literàries, com el llibre de Clementina Arderiu Sempre i ara. La seva obra s’ha exposat, entre altres ciutats, a París, Londres i Nova York. A Barcelona, l’any 1953 es va fer una exposició retrospectiva de la seva obra; i posteriorment, l’any 1994, una exposició antològica, comissariada per Maria Lluïsa Borràs i Mariette Llorens Artigas, a la Pedrera. Des d’aleshores ençà, no s’hi ha dedicat cap altre mostra de caràcter individual de la seva trajectòria a Catalunya”
Referències:
Otho Lloyd. Eivissa | Vicente Valero 25.02.2006 | 01:00 Mujeres artistas en la Eivissa de los años treinta. Entre los viajeros artistas que desembarcaban en Ibiza en los años treinta sorprendían sobre todo las mujeres independientes y liberales, hijas de la revolución femenina de los años veinte, tanto en el estilo de vida como en la moda. Vicente Valero 15.01.2010 | 12:50 Els pintors Vicente i Baer a Eivissa. L´amfitrió eivissenc de Vicente fou el pintor americà Martin Baer, artista que destacà pels seus retrats. Felip Cirer Costa | Eivissa 23.02.2015 | 09:17 EEiF Sacharoff, Olga Nikolaevna
Any Sacharoff:
Exposició “Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació” Museu d’Art de Girona
Any Olga Sacharoff Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura, Museu de Girona, Museu Nacional d’Art de Catalunya
Bibliografia:
BORRÀS, Maria Lluïsa i LLORENS ARTIGAS, Mariette: El món d’Olga Sacharoff, Fundació Caixa de Catalunya, Barcelona, 1994.
BOSCH, Glòria i PORTELL, Susanna: Olga Sacharoff & Otho Lloyd, Eumo, Vic, 1993.
CORTÉS, Juan: Olga Sacharoff, Dirección General de Bellas Artes, Madrid, 1960.
GÓMEZ MELENCHÓN, Isabel: “Una simbiosis barcelonesa”, en Musas de Barcelona, La Vanguardia Ediciones, Barcelona, 2014, pp. 123-128.
“La Llotja”, d’Olga Sacharoff, al Cercle del Liceu, Joan Uriach i Marsal, Barcelona, 2013.
NORANDI, Elina: “The imperfect wives of Olga Sacharoff” en Seeing the world with different eyes, European Women’s College, Zuric – Barcelona, 2003, pp. 34-37.
NORANDI, Elina: Olga Sacharoff, Ediciones del Orto, Al-Mudayna, Madrid, 2006.
NORANDI, Elina: “El hogar materno: Las ilustraciones de Olga Sacharoff para La casa de Claudina de Colette”, en Rosa M. Creixell i Teresa-M. Sala (eds.): Espais Interiors. Casa i Art, Universitat de Barcelona, Barcelona, 2007, pp.549-553.
Olga Sacharof f- Otho Lloyd. Two Parisian Painters, Perls Galleries, Nova York, 1939.
Olga Sacharoff, Ajuntament de Tossa de Mar i Patronat Municipal de Mataró, Barcelona, 1993.
PRADO, Mercedes: María Blanchard & Olga Sacharoff, Fundación Bilbao Bizkaia, Bilbao, 2002.
SEMPRONIO: “Olga Sacharoff, La rusa del Putxet”, en Los Barceloneses, Barna S.A., Barcelona, 1959, pp. 94-97.
Catàleg raonat:
Catàleg per Elina Norandi, historiadora i crítica d’art, i professora titular d’Història de l’Art a l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona.
Galeria
Per ampliar la imatge cal fer doble clic al damunt