Hory, Elmyr de

(Budapest 1906- Eivissa 1976) Realment no sabem com es deia, ni on va néixer. A la fitxa policial que podeu veure més abaix (*) dóna un munt de noms, llocs, i dates de naixement diferents. Interpol dona com segur el nom d’Elemér Hoffmann, nascut a Budapest. Podria ser qualsevol o cap d’ells. Afirmava ser fill d’un aristòcrata d’orígens jueus, encara que això com tota la seva vida i la seva obra va ser una incògnita. Va ser famós sobretot com falsificador dels grans mestres de la pintura, malgrat que segons les darreres investigacions, tampoc falsificava quadres, sinó, només les signatures i els papers de duanes i certificats. Va estar implicat a la venda de milers de falsificacions de grans artistes dels segles XIX i XX. Matisse, Picasso, Derain, Monet, etc.

Sobre la vida d’Elmyr s’han escrit rius de tinta, entre reportatges, entrevistes i llibres. El més popular del seu amic Clifford Irving, qui anys més tard seria acusat també de falsificador per escriure una biografia no autoritzada de Howard Hughes. També va ser molt popular el documental que va filmar Orson Welles a Eivissa en 1973, Fake sobre la vida d’Elmyr i els seus escàndols per les seves falsificacions.

El periodista Diego Feliu, a la seva obra “Desmontando a Elmyr” va desmuntar la teoria d’Elmyr com a autor de grans falsificacions d’art, reduint el seu paper al de simple falsificador de signatures, segells i papers de quadres pintats per altres persones.

Encara avui continuen apareixent obres signades per Elmyr, que provenen del llegat fet a Mark Forgy, el seu assistent i hereu. Elmyr es va suïcidar a Eivissa en 1976 quan va saber que la Interpol ho anava a extradir a una presó francesa, i deixar definitivament l’illa.

Referències:

Bibliografia:

Clifford IrvingFake! The Story of Elmyr de Hory the Greatest Art Forger of Our Time, New York: McGraw-Hill, 1969

Ken Talbot, Enigma! The New Story of Elmyr de Hory the Greatest Art Forger of Our Time, 1991

EEiF Hory, Elmyr de

Wikipedia Elmyr de Hory

FELIU, DIEGO. Desmontando a Elmyr. España. (Palma) 2018. Editorial Sloper. Colección Tehera, 8. ISBN  978-84-17200-15-2

Fonts:

(*) Expedient de la Policia Suïssa sobre Elmyr d’Hory

Galeria: