Blat Monzó, Ismael

Blat Monzó, Ismael (Benimàmet, València 1901 – Benimàmet, València 1976) Nascut en Benimàmet el 6 de Novembre de 1901 i mort en aquesta població el 10 de juny de 1976 en el cementiri municipal del qual aquesta enterrat. Fill de Vicente Blat Morante († 03-07-1941). Pintor, dibuixant i gravador, adscrit al corrent realista. Va realitzar els seus primers estudis a l’Escola pública de Benimàmet. Als dotze anys va entrar a treballar a la fàbrica de ceràmiques de Gregorio Muñoz Propietàris de Manises encarregant-se del dibuix dels taulells ceràmics. Consolidada la seva fama amb pintor ceràmic, dos anys després entra a treballar a la Fàbrica de ceràmica de Manises de Justo Vilar on va continuar la seva labor pictòrica ceràmica.

Al mateix temps acudia a classes nocturnes de dibuix en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles a València. En 1917 va ingressar com pensionado en el Col·legi Major Sant Joan de Ribera, instal·lat al Castell del Patriarca de Burjassot. En l’Acadèmia de Sant Carlos va tenir com a professors a Isidoro Garnelo i a Constantino Gómez.

En finalitzar els estudis es va traslladar a Madrid i va realitzar diversos viatges per França, Alemanya, Bèlgica, Holanda i Anglaterra. També en 1929 el podem trobar al Marroc.

Al gener de 1930 va realitzar la seva primera exposició individual en el Gran Saló del Museu d’Art Modern de Madrid.

Al juliol de 1936 en començar la Guerra Civil va demanar asil en l’Ambaixada de Turquia davant el clima d’inseguretat creat a la capital d’Espanya. Durant la guerra es va refugiar al poble d’Arrova dels Montes (Ciudad Real) i al poble de Orcajo (Saragossa) on va estar treballant de forner.

En acabar la guerra es va traslladar a Benimàmet, per ser cridat a continuació a la ciutat de Burgos per pintar el retrat oficial del general Francisco Franco.

En 1942 realitza una gran exposició en el Museu d’Art Modern de Madrid. Els seus temes preferits són obres de temàtica costumista, bodegons, retrats i dibuixos.

Va viatjar per Mèxic, Veneçuela i America Central per recalar finalment en 1950 a Cuba on va treballar amb bastant èxit realitzant diverses exposicions, entre elles una en 1954 en el Saló de Conferències del Capitoli Nacional de l’Havana.

En arribar en poder Fidel Castro al gener de 1959, el nostre pintor es va traslladar novament a Benimàmet, residint en l’Alquería dels Xiprers fins al moment de la seva mort l’any 1976.

Referències:

Bibliografia:

Enllaços externs:

Fonts:

Galeria:

CABOT LLOMPART, J.Ibiza y sus pintores. Pag.1113,114
Ismael Blat, un gran pintor costumbrista. Diario de Ibiza 09/1172012. LA MIRANDA.
MUSEO DEL PRADO. ECICLOPEDIA – VOZ BLAT Y MONZÓ, ISMAEL
La Pintura de Ismael Blat. por el marqués de Lozoya