Galeria Maria Ferst

(1933 – 1934) Maria Ferst era pintora, no he pogut esbrinar quasi res de la seva personalitat i biografia personal. Només unes dades que la defineixen com una d’aquestes intel·lectuals jueves independents i liberals alemanyes[1] que, a la dècada de 1930, van anar a Eivissa per fugir de l’Alemanya nazi. També sabem que era la parella sentimental d’Ernst Langendorf, titular al seu torn de les “Galerías Ibicencas”, obertes el 1935 a S’Alamera. Pareix que aquest darrer negoci funcionà més aviat com llibreria.

A la galeria de Maria Ferst, situada a la Plaça de la Ferreria, tingueren lloc algunes importants exposicions individuals lligades als artistes locals. La Sala s’inaugurà (27 de maig de 1933) amb una exposició del pintor Tarrés. La inauguració va ser tot un esdeveniment que comptà amb l’assistència de les autoritats locals, encapçalades pel primer tinent de batle – Antoni Ramon – així com els presidents de diferents associacions eivissenques, entitats oficials i nombrosos convidats entre els quals es comptaven quasi tots els estrangers residents a Eivissa. Pel que sembla el local constava de dos espais: un dedicat a sala d’exposicions i l’altre a llibreria, antiguitats i records. L’espai més a prop del carrer estava ocupat per la botiga, mentre que la sala d’exposicions quedava situada al fons del local. Per fer-nos una idea de la grandària d’aquesta sala, en Tarrés va penjar dotze olis d’una mida regular i dos notes més petites, en total catorze obres. A l’exposició de Tarrés seguí una exposició de Ramon Medina, la seva primera exposició individual[2]. Finalment Narcís Puget, inaugurà el dia 28 de juny del mateix any, amb un total de quinze obres, i un gran èxit de públic. Després d’aquestes dos exposicions perdem el rastre de la sala y de la seva propietària, que hem trobat per darrera vegada lligada a la venda de pa alemany amb el seu company Langendorf, el setembre de 1934.

[1] Altres fonts la senyalen com pintora polonesa. Donats els canvis fronterers produïts abans i després de la segona guerra mundial, és ben possible que fos una alemanya nascuda al territori annexionat per Polònia, o viceversa.

[2] Memòria i exili. El Pintor Ramón Medina Tur (Eivissa, 1899 – l’Havana, 1960) Yolanda Guasch Marí. Premi Nit de Sant Joan 2009 – Cat. C – Institut d’Estudis Eivissencs. ISBN 978-84-87455-55-1. Granada, 2013