Miquel Villà (Autoretrat)

Villà Bassols, Miquel

(Barcelona 1901 — el Masnou 1988) Villà a Eivissa mereix un estudi en profunditat, no només per la importància i qualitat de la seva producció eivissenca, sinó també per la influència que el seu estil va tenir damunt l’obra de molts eivissencs, particularment a la pintura del seu amic Carloandrés, als paisatges d’Adrian Rosa, de Ferrer Guasch o del més jove Francesc Riera.

Villà va viure a Eivissa, en períodes perfectament regulats – era un gentleman perfectament metòdic fins al darrer detall en els seus costums – que repartia les seves estances bianuals entre Eivissa i la Pobla de Segur. En un principi s’establí a Santa Eulària, per a després de la guerra baixar a Vila, a la Fonda La Marina, que va ser el seu lloc de residència puntual fins a la sortida de l’illa.

Posteriorment va incorporar Altea a la seva dinàmica. Villà estigué a Eivissa entre 1931 i 1968, en què abandonà l’illa de forma definitiva decebut per la perduda de l’assossec i la pau que ell buscava per treballar.

Referències:

Bibliografia:

Enllaços externs:

Miquel Villà i Bassols Wikipèdia

Miquel Villà Bassols L’enciclopèdia.cat. Grup Enciclopèdia Catalana

Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera

Villà Bassols, Miquel (Barcelona 1901 — el Masnou 1988) ART Pintor format a la Llotja. Entre 1920 i 1930 residí a París; quan tornà a Catalunya començà a pintar el paisatge eivissenc en els freqüents viatges que va fer a l’illa; l’estiu de 1936 se sap que conegué el poeta Rafael Alberti i la seua esposa María Teresa León. Ja en la postguerra, en les seues visites estivals biennals, freqüentà l’amistat de Marià Villangómez, entre altres intel·lectuals eivissencs. La seua metòdica activitat pictòrica feia que les relacions socials no fossin destacables. La seua pintura, d’un sobri constructivisme centrat en els paisatges, els interiors, les figures i les natures mortes, etc., es caracteritza per la densitat del gruix de la pasta i pel seu colorisme mat. El seu estil l’acosta al rigor del classicisme propugnat pel Noucentisme. [EEiF]

Fonts:

  • Records de la meva infantessa
  • Converses amb el seu amic Carloandrés

Galeria