Hory, Elmyr de

(Budapest 1906- Eivissa 1976) Realment no sabem com es deia, ni on va néixer. A la fitxa policial que podeu veure més abaix (*) dóna un munt de noms, llocs, i dates de naixement diferents. Interpol dona com segur el nom d’Elemér Hoffmann, nascut a Budapest. Podria ser qualsevol o cap d’ells. Afirmava ser fill d’un aristòcrata d’orígens jueus, encara que això com tota la seva vida i la seva obra va ser una incògnita. Va ser un famós sobretot com falsificador dels grans mestres de la pintura. Durant la seva vida va vendre milers de falsificacions de grans artistes dels segles XIX i XX. Matisse, Picasso, Derain, Monet, etc. Algú ha dit també que no era només un falsificador, sinó més aviat, un imitador d’estils dels grans genis de la pintura impressionista i d’avantguarda.

Sobre la vida d’Elmyr s’han escrit rius de tinta, entre reportatges, entrevistes i llibres. El més popular de Clifford Irving, qui anys més tard seria acusat també de falsificador per escriure una biografia no autoritzada d’Howard Hughes. També va ser molt popular el documental que va filmar Orson Welles a Eivissa en 1973, Fake sobre la vida d’Elmyr i els seus escàndols per les seves falsificacions. Es va posar en dubte si moltes de les obres que es trobaven en els diferents museus del món eren autèntiques o provenien del talent d’Elmyr.

Encara avui continuen apareixent obres que se sospita vénen de l’estudi de l’artista hongarès. Elmyr es va suïcidar a Eivissa en 1976 quan va saber que la Interpol ho anava a extradir a una presó francesa, i deixar definitivament l’illa.

Referències:

Bibliografia:

EEiF Hory, Elmyr de

Wikipedia Elmyr de Hory

Fonts:

(*) Expedient de la Policia Suïssa sobre Elmyr d’Hory

Galeria: